Sunday 9 June 2013

RESEPI : IKAN PANGGANG, SAYUR CAMPUR

Masakan yang simple, pelik, unik tapi senang dimasak...
Resipi masakan nih actually yaya create sendiri but mom yaya yang masak, sbb yaya kan x sihat mcm mane nak memasak....
Resipi nih yaya create untuk yaya sedap mkn dan untuk penghidap cancer yang senasib dengan yaya...

Bukan aper biase lah penghidap cancer ade bnyak pantang larang yang x boleh dimakan...klau mkn jgak nnti penyakit akan semakin kritikal...x kan nkmmkn buah jee...ikan kukus je atau rebus...dah lah klau mcm yaya nih jenis x mkn ikannrebus atau kukus...susah...

Soo idea nih tibe2 je sampai sendiri...
Hasil bahan2 dlam resepi nih boleh dimakan bagi penghidap cancer, sbb x kn memudarat kan keadaan pown, malah boleh menyembuh kan...

Contoh sayur yang dipilih mempunyai zat antioxidants yang tinggi, zat antioxidants dpat memperlambatkan pertumbuhan/pembiakan sel2 cancer....
Malah sayur kacang peas boleh mumulihkan diri dari cancer , lagi2 klau canser usus (cancer colon) dan cancer prostat...

Sdap jjgaklauk nih, yaya suh mom yaya masakan ntok yaya pagi nih, sdap, buat breakfast..yaya mkn begitu shja..mcm western food..hahahha


Nama : ikan panggang, sayur campur...
Kuantiti : Sesuai untuk seorang makan...

Bahan-Bahan :
-sekeping ikan tenggiri
-kacang peas (banyak mane yang anda suke)
-lobak merah/carrot sebiji (dipotong dadu)
-seulas bawang putih
-sebibiji bawang merah
-secubit garam
-sedikit kunyit
-sedikit minyak kacang untuk menumis dan memanggang

Cara Memasak :
1- ikan tenggiri di cuci dan disejatkan.. kemudian ambil sedikit garam dan kunyit,   dan gaulkan sehingga rata...kemudian ketepikan..

2- selepas di perap beberapa minit panggang ikan sehingga separuh garing dengan sedikit minyak..kemudian ketepikan..

3- hiris halus2 bawang putih dan merah, kemudian tumiskan dengan sedikit minyak sehingga naik bau..bile dah naik bau tambah kan sedikit air dan masukkan carrot di potong dadu dan kacang peas yang dibuang kulit tadi...

3- kemudian selepas masukkan sayur , taburkan sedikit garam dan gaul sampai rata..bile dah rata bolehlah masukkan ikan tadi tu untuk di panggang bersama sayur...masak sehingga ikan garing sepenuhnya..

4-  bile dah cukup masak boleh lah dihidang untuk dimakan dengan nasi, atau dimakan begitu saja..
#nih gambar yang belum di hias denggan daun pegaga dan daun kangkung selom...yaya isi daun nih untuk membantu menambahkn zat antioxidants dlam tubuh, sbb nak cepat sembuh dari cancer usus...

Nih yang dah di hias dnggan daun pegage n daun kangkung selom aka daun selom..baik bagi penghidap kanser usus n prostat...tapi klau yng jenis x mkn ulam, terserah klau x isi pown x per tpi masakan masih sdap..x mengubahkn raser aper pown..hehehehe. .



Soo hrap anda dirumah dpat mencuba masakan alla barat tapi dari dapur melayu...hohohohohh...

*tips hari ini, bagi penghidap kanser anda tidak boleh mkn mkanan yang dipanggan atau dibakar..dipanggang bermaksud ltak dlam aluminium foil then samada heat in oven or on the tempat membakar arang tuh...
Soo tips harinih if nk jgak mkn yng panggang jnggn panggang bye bakar, just beli 1 unit kuali yng panggang tuh or yang jenama periuk ajaib, dyer jadik mcm mengoreng lah but x perlu pkai mnyak bnyak coz penghidap cancer x boleh mkn minyak kn...ok
Itu shja untok harinih, bubbye..


No comments:

Post a Comment