Sunday, 9 June 2013

RESEPI BISKUT ARAB 3 RASA

Resepi yang senang dan pantas untuk dicuba, malah sedap dan wangi jek bau nyee..
Enakje untuk dikongsi bersama tersayang ...
Nak2 lagi dah dekat nak raye nih


BISKUT ARAB 3 RASA

Bahan 
250 gm tepung gandum 
125 gm gula halus 
125 gm minyak sapi 
pewarna..merah ..kuning dan hijau 

Caranya: 
1. Gaulkan semua bahan sehingga sebati. 
2. Bahagikan adunan kepada 3 warna dan masukkan warna yg berlainan saperti    merah, kuning dan hijau. 
3. Bentukkan adunan saperi bebola dan cantumkan 3 warna saperti dalam gambar.
4. Masukkan dalam paper-cup dan bakar dalam 180'C selama 20-25 minit. 
5. Bila dah sejuk taburkan gula halus. 
6. Simpan dalam balang kedap udara. 

RESEPI : KACANG TANAH REBUS

Teringat masa dkat rumah lame dulu kar maran pahang, ade mkn kacangbtanah rebus, yng rebus sekali dengan kulit tuh...sdap nyeh lah sanggt...
Tibe2 rase nk mkn, puas merate cari kacang kulit yng belum direbus, sbb x nk mkn yang dah rebus, sbb penghidap kanser kn x leh mkn ajinomoto. ?.takowt lah yang kat kedai punyer ade campur ajinomoto...
Soo suruh lah my dad nih carik, tapi x dek jugak jual kat kedai...

Puas nyer mencari, dipasar, di supermarket..
Kat kemaman nih ade 7 super market, semua dyer pergi tpi x jumpe jgak...so my dad putus harapan, dyer belikn kacang yng dah koyak kulit, yang gred A's punyer saiz kacang...

Soo senang je bahan2 dyer simple...

Bahan-Bahan :
-kacang tanah (x kesah nk gred berape, yaya suke pkai gred a bsar skek)
-2 ulas bawang putih, dihiris halus
-garam secukup rasa
-air untuk merebus

Cara Memasak :

1- cuci dulu kacang tuh, samada nk basuh ke, nak lap ke ikut suke hati..
2- rebus kan kesemua sampai kacang betul empuk untuk dimakan...
3- sedia dihidangkan selepas direbus selama 1 jam



Sedia dimakan semasa masih panas...
Sdap snggt...rugi saper yang puasa harinih...hahahah...
X per, saper yang puasa besok boleh cube lagi...heheheh
Selamat mencuba...

RESEPI : KUIH CEK MEK MOLEK

homemade Kuih cek mek molek by my second elders sister. ..sdap, lembut snggt, n manis didalam...resepi yang masih lembut walau dimakan sewaktu sejuk..


Nama : kuih cek mek molek
Kuantiti : sesuai untuk 1 hidangan...




Bahan-Bahan :
-500 gram keledek
-1/2 cawan tepung gandum
-1/2 cawan gula pasir
-garam secukup rasa
-minyak untuk mengoreng

Cara Memasak :

1- rebuskan keledek dengan sedikit garam sehingga empuk..
2- bila dah dimasak empuk, angat keledak dan buangkan air rebusannya...
3- lecekkan keledek sehingga hancur lumat..
4- gaulkan dengan tepung gandum sehingga rata..
5- sesudah gaul, bentukkan kepada bentuk bujur dan isi kan gula pasir ke dalmnya...
6- kemaskan bentuk kuih agar gula tidak terkeluar...
7- goreng dengan menggunakan mnyak yng bnyak shingga kekuningan...
8- angkat kuih dan tutup minyak, sedia dihidangkan buat yang tersayang...


#cek mek yang sedang di bentuk


#sedang digoreng


#sedia dihidangkan




RESEPI : KUIH KERIA

Tadi tenggok tv nmpak plak orng mkn kuih keria panas, sdap nueh...terliur nengok..
Soo senang cerita syer ini memerintahlah dkat my second elder sis nih suh masak kuih keria...ceee waahhh memerintah tuh, mcm anok raje...
Soo dengan baik hati dyer lah masakkan..sdap jgak hasil nyeh biase lah, air tanggan cikgu kemahiran hidup, mestilah sdap...cikgu memasaklah katekn...hahahahah...

Soo yaya mkn sedap, yaya nk kongsi dengan semua resepi kuih keria yang yaya tengah mkn skrang nih...hihihihhh....



Nama : Kuih Keria
Kuantiti : cukup untuk 1 hidangan

Bahan-Bahan :
-500 gram keledek
-1 cawan tepung gandum
-1 cawan gula (kurang pown boleh, ikut kemahuan)
-garam secukup rasa
-1/2 cawan air
-minyak untuk mengoreng

Cara Memasak :
1- keledek dibuang kulit dan dipotong dadu atau kecil2
2- masukkan keledek yang dipotong tadi kemudian rebus sehingga lembut bersama garam secukup rasa dan sedikit gula.
3- bile keledek dah lembut, angkat dan toskan kedalam bakul sehingga sedikit sejat..
4- lecekkan keledek sehingga hancur lumat, dan kemudian gaulkan dengan tepung sedikit demi sedikit sehingga rata..
5- setelah rata kesemua doh, uli kan adunan menjadi bentuk gegelang..
6- gorengkan hingga kuning keemasan dan toskan
7- masakkan gula 1 cawan bersama air sehingga mendidih dan gula larut di dalam air..kemudian tutup api dan gaulkan kuih tadi kedalam gula yang mendidih tadi sehingga gula mule keras dan melekat ke seluruh kuih..
8- setelah rata kesemua gula pada kuih, bolehlah anda hidangkan untuk makan bersam seisi keluarga...

Thanks for reading...




#gambar kuih keria sedang digaul dalam air gula yang sedang mendidih


#kuih yang digaul dlam air gula sampai kering


Sedia untuk dihidangkan



Sedia untuk dimakan hahahahaha...



RESEPI : IKAN PANGGANG, SAYUR CAMPUR

Masakan yang simple, pelik, unik tapi senang dimasak...
Resipi masakan nih actually yaya create sendiri but mom yaya yang masak, sbb yaya kan x sihat mcm mane nak memasak....
Resipi nih yaya create untuk yaya sedap mkn dan untuk penghidap cancer yang senasib dengan yaya...

Bukan aper biase lah penghidap cancer ade bnyak pantang larang yang x boleh dimakan...klau mkn jgak nnti penyakit akan semakin kritikal...x kan nkmmkn buah jee...ikan kukus je atau rebus...dah lah klau mcm yaya nih jenis x mkn ikannrebus atau kukus...susah...

Soo idea nih tibe2 je sampai sendiri...
Hasil bahan2 dlam resepi nih boleh dimakan bagi penghidap cancer, sbb x kn memudarat kan keadaan pown, malah boleh menyembuh kan...

Contoh sayur yang dipilih mempunyai zat antioxidants yang tinggi, zat antioxidants dpat memperlambatkan pertumbuhan/pembiakan sel2 cancer....
Malah sayur kacang peas boleh mumulihkan diri dari cancer , lagi2 klau canser usus (cancer colon) dan cancer prostat...

Sdap jjgaklauk nih, yaya suh mom yaya masakan ntok yaya pagi nih, sdap, buat breakfast..yaya mkn begitu shja..mcm western food..hahahha


Nama : ikan panggang, sayur campur...
Kuantiti : Sesuai untuk seorang makan...

Bahan-Bahan :
-sekeping ikan tenggiri
-kacang peas (banyak mane yang anda suke)
-lobak merah/carrot sebiji (dipotong dadu)
-seulas bawang putih
-sebibiji bawang merah
-secubit garam
-sedikit kunyit
-sedikit minyak kacang untuk menumis dan memanggang

Cara Memasak :
1- ikan tenggiri di cuci dan disejatkan.. kemudian ambil sedikit garam dan kunyit,   dan gaulkan sehingga rata...kemudian ketepikan..

2- selepas di perap beberapa minit panggang ikan sehingga separuh garing dengan sedikit minyak..kemudian ketepikan..

3- hiris halus2 bawang putih dan merah, kemudian tumiskan dengan sedikit minyak sehingga naik bau..bile dah naik bau tambah kan sedikit air dan masukkan carrot di potong dadu dan kacang peas yang dibuang kulit tadi...

3- kemudian selepas masukkan sayur , taburkan sedikit garam dan gaul sampai rata..bile dah rata bolehlah masukkan ikan tadi tu untuk di panggang bersama sayur...masak sehingga ikan garing sepenuhnya..

4-  bile dah cukup masak boleh lah dihidang untuk dimakan dengan nasi, atau dimakan begitu saja..
#nih gambar yang belum di hias denggan daun pegaga dan daun kangkung selom...yaya isi daun nih untuk membantu menambahkn zat antioxidants dlam tubuh, sbb nak cepat sembuh dari cancer usus...

Nih yang dah di hias dnggan daun pegage n daun kangkung selom aka daun selom..baik bagi penghidap kanser usus n prostat...tapi klau yng jenis x mkn ulam, terserah klau x isi pown x per tpi masakan masih sdap..x mengubahkn raser aper pown..hehehehe. .



Soo hrap anda dirumah dpat mencuba masakan alla barat tapi dari dapur melayu...hohohohohh...

*tips hari ini, bagi penghidap kanser anda tidak boleh mkn mkanan yang dipanggan atau dibakar..dipanggang bermaksud ltak dlam aluminium foil then samada heat in oven or on the tempat membakar arang tuh...
Soo tips harinih if nk jgak mkn yng panggang jnggn panggang bye bakar, just beli 1 unit kuali yng panggang tuh or yang jenama periuk ajaib, dyer jadik mcm mengoreng lah but x perlu pkai mnyak bnyak coz penghidap cancer x boleh mkn minyak kn...ok
Itu shja untok harinih, bubbye..


Dapur Miss Punai

Nak makan sedap,kene pandai masak...
Dapur Miss Punai ade mcm2 masakan yang nak dikongsi...