Monday 10 June 2013

RESEPI : BISKUT SARANG SEMUT

Biskut Sarang Semut


Bahan-Bahan :

-250 gm butter
-100 gm gula halus
-350 gm tepung gandum.....di ayak
-100 gm tepung jagung.......di ayak
-1 biji kuning telur
-1 s/teh esen vanilla
-Hiasan: -Sedikit coklat rice
                -Sedikit manik
                -secukupnya papercup kecil


Cara membuat :

1- Pukul kembang butter dan gula.
2- Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3- Masukkan tepung dan susu tepung yg dah diayak dan gaul rata.
4- Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam papercup.
    (Parutkan adunan samada menggunakan pemarut biasa atau pemarut khas)

Alatan Memarut Adunan

5- Taburkan coklat rice dan manik diatas adunan yang sudah diparut tadi
6- Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit).
7- Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

Senang dan mudah, sedap dimakan , lembut dan gebu...
Pilihan bernas untuk beraya From Miss Punai...
Selamat mencuba.....

No comments:

Post a Comment