Teringat masa dkat rumah lame dulu kar maran pahang, ade mkn kacangbtanah rebus, yng rebus sekali dengan kulit tuh...sdap nyeh lah sanggt...
Tibe2 rase nk mkn, puas merate cari kacang kulit yng belum direbus, sbb x nk mkn yang dah rebus, sbb penghidap kanser kn x leh mkn ajinomoto. ?.takowt lah yang kat kedai punyer ade campur ajinomoto...
Soo suruh lah my dad nih carik, tapi x dek jugak jual kat kedai...
Puas nyer mencari, dipasar, di supermarket..
Kat kemaman nih ade 7 super market, semua dyer pergi tpi x jumpe jgak...so my dad putus harapan, dyer belikn kacang yng dah koyak kulit, yang gred A's punyer saiz kacang...
Soo senang je bahan2 dyer simple...
Bahan-Bahan :
-kacang tanah (x kesah nk gred berape, yaya suke pkai gred a bsar skek)
-2 ulas bawang putih, dihiris halus
-garam secukup rasa
-air untuk merebus
Cara Memasak :
1- cuci dulu kacang tuh, samada nk basuh ke, nak lap ke ikut suke hati..
2- rebus kan kesemua sampai kacang betul empuk untuk dimakan...
3- sedia dihidangkan selepas direbus selama 1 jam
Sedia dimakan semasa masih panas...
Sdap snggt...rugi saper yang puasa harinih...hahahah...
X per, saper yang puasa besok boleh cube lagi...heheheh
Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment