Monday, 10 June 2013

RESEPI : BERGEDIL DAGING KENTANG

Bergedil Daging Kentang
Kuantiti : Untuk 1 Hidangan


Bahan-Bahan :
-2 cawan daging kisar
-2 biji ubi kentang yang direbus dan di lecekkan
-1 labu bawang besar-ditumbuk separuh hancur lumat
-2 biji bawang merah-ditumbuk separuh hancur lumat
-3 ulas bawang putih-ditumbuk separuh hancur lumat
-3 biji kuning telur
-4 biji putih telur 
-sedikit daun sadri dan daun bawang 
-sedikit cili burung dihiris halus
-Garam, aji, black pepper powder , serbuk lada sulah(secukup rasa)

Cara Memasak : 
1- gaulkan ubi kentang lecek bersama daging kisar, bawang besar, bwang putih dan bawang merah...
2- bile dah digaul rata, campurkan kuning telur ,daun sadri, daun bawang , cili burung dan bhan perasa.....
3- bile dah digaul rata..bentukkan adunan kebentuk bulat atau leper..dan ketepikan...
4- kacau telur putih dengan bahan perasa secukup rasa...
5- kemudian celupkan adunan berbentuk tadi kedalam telur dan sedia untuk digorengnkedalam minyak yang cukup panas..PERINGATAN....tahap besar api janggan terlalu besar..nnti daging x masuk..hanya masak dengan api sederhana besar...
6- goreng sehingga bertukar kuning keemasan..
7- Dan sedia dihidangkan....

Sedap dan enak dimakan begitu shja atau dimakan bersama nasi panas...
Istimewa Dari Dapur Memasak Miss Punai ♥


RESEPI : MIX FRUIT CUPCAKES

Mix Fruit Cup Cake

Bahan-bahan : ( 10 biji )
-1 cawan tepung gandum
-1 camca baking powder
-3 1/2 sudu besar (55g) mentega
-1/4 cawan gula halus
-1/2 cawan mix fruits
-1 biji telur - dikacau 
-4 sudu besar susu manis/pekat
-1 camca perasa oren
-secubit garam
-mangkuk kertas secukupnya

Cara Penyediaan :

1- Tepung dan baking powder diayak di dalam sebuah mangkuk dan masukkan mentega kemudian gaul dgn hujung jari hingga menjadi seperti serbuk roti. 
2- Masukkan gula,garam,mixfruits dan gaul rata dgn menggunakan garfu dan masukkan pula susu,telur dan perasa oren dan kacau hingga sebati. 
3- Masukkan 1 sudu besar penuh adunan ke dlm mangkuk kertas hingga habis. 4- Masukkan ke dlm oven yg tlh dipanaskan dulu dan bakar selama 1/2 jam pd suhu 180C atau hingga masak.
5- Sejukkan cup cakes di atas radar besi kek. 
6- bila dah sejuk...sedia dihidangkan...

Dari Mulut Keperut...selazat sekelip mata dari Miss Punai...

RESEPI : KUIH SERI MUKA

Kuih Seri Muka 


Bahan-bahan : ( size loyang 22cm / 3'' )

Bahan lapisan bawah:
-500gm beras pulut
-400ml santan cair
-1 camca garam
-2 sudu besar minyak

Bahan lapisan atas:
-120gm tepung gandum
-3 sudu besar tepung jagung
-140gm gula (klau miss punai, miss punai kurangkan)
-3 biji telur
-450ml santan pekat
-1/2 camca garam
-300ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan (bagi yg tak mudah nak dptkan daun pandan..boleh digantikan dgn 1 camca pandan paste)

Cara Memasak Untuk lapisan Bawah:-
1- Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
2- Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min..
3- Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh.
4- Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
5- Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.
6- Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas.

Cara Memasak Untuk lapisan Atas:-
1- Pukul gula bersama telur hingga kembang..sikit je pon boleh...
2- Masokkan santan yg telah dilarutkan bersama garam. Diikuti dgn air pandan dan dipukul/dikacau lagi...
3- Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung ke dlm adunan tadi. Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji. Hendaklah ditapis adunan ini dan siap untuk dikukus!!
4- Sekali lagi dgn kukus yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu....kedlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus la selama 45min atau 1jam....PERINGATAN...kuih ini hendak la betol2 sejuk barula mudah dipotong n cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!!


Kuih petang dari miss punai...

RESEPI : KUIH LEPAT PISANG

Kuih Lepat Pisang
Bahan-Bahan :
-2 cawan pisang emas/berangan/montel lecek 
-1 cawan tepung gandum 
-2 s/b susu tepung
-2 s/b gula garam 
-daun pisang [layukan daun dan potong saiz 6 inci X 6 inci] 

Cara Memasak :
1- Gaulkan semua bahan supaya sebati. 
2- Letakkan dalam sesudu diatas daun pisang dan Lipatkan. 
3- Kukuskan selama 15 minit. 
4- Sejukkan dan hidangkan.

Cepat Dan Mudah...

RESEPI : KEROPOK KETAM



Bahan-bahan :

-5 bungkus isi ketam (guna yg harganya mahal sikit) *kalau baru nak try tu boleh buat sebungkus je dulu :)
-sedikit tepung beras.
-minyak masak untuk menggoreng.

Cara-cara memasak :

1- pisahkan isi ketam seperti dalam gambar di atas.
2- jemur sehingga separuh kering.
3- gaulkan isi ketam yang sudah dijemur tadi dengan tepung beras.
4- goreng sehingga garing.
5- simpan di dalam bekas kedap udara.

RESEPI : BISKUT KISMIS

Biskut Kismis
Bahan-bahan :
-700 g gula kastor
-225 g mentega
225 g telur
700 g tepung kek
4 g serbuk kulit kayu manis
475 g kismis
5 g garam
3 g serbuk penaik


Cara-cara :

1- pukul mentega bersama gula dan garam sehingga kembang. masukan telur & pukul lagi.
2- masukan tepung kek, serbuk kulit kayu manis & serbuk penaik ke dalam adunan dan kacau sehingga sebati
3- akhir sekali masukan kismis ke dalam aduan & gaul rata.
4- ambil kertas minyak & balut aduan td sedikit2 & masuk ke dalam peti sejuk lebih kurang 30min.bakar suhu 170 darjah sehingga masak.

NOTA : kalau nk senang bungkus kecil2. bila bakar jarakkan sikit dr satu sama lain coz biskut ni kembang sedikit.

Biskut yang sedap dan senang dimasak....
From Miss Punai Untuk Tersayang

RESEPI : VANILLA CUPCAKES WITH BUTTERCREAM FROSTING

Vanilla Cupcakes With Buttercream Frosting


Kuantiti : 12 biji saiz sederhana besar
Tempoh Penyediaan : 25 minit
Tempoh memasak : 20 to 24 minit
Tempoh Diambil : 50 minit

Bahan-Bahan :

(Vanilla Cupcakes) :
-1½ cawan tepung serbaguna
-1 cawan gula pasir
-1½ sudu baking powder
-½ sudu garam
-8 sudu besar unsalted butter (1 ketul ), room temperature
-½ cawan  sour cream
-1 biji telur bersaiz besar , room temperature
-2 biji kuning telur  , room temperature
-1½ sudu vanilla extract

Vanilla Buttercream Frosting:
-1 cawan  (6 sudu besar) unsalted butter, at room temperature
-2½ cawan gula aising
-1 sudu vanilla extract

DIRECTIONS:
Cara Penyediaan Vanilla Cupcake :
1. Susun radar didalam oven, letakkan radar dibahagian tengah oven; panaskan oven ke 350 degrees F. Line standard muffin/cupcake tin with paper or foil liners.
2. Kacau bersama tepung gula, baking powder dan garam didalam mixer...
3- setelah kacau rata tambahkan butter, sour cream , telur dan kuning telur...kacau rata di tahap kelajuan sederhana...sampai nampak lembut dan gebu..
4- kemudian tambahkan vanilla exstract kedalam adunan dan kacau sehingga 30 saat...amik sudip getah dan kacau rata dikeliling mangkuk mixer sehingga tiada tepung yang tertinggal dan masih tidak sebati...
5- bila dah sebati bolehlah di bahagikan rata kedalam setiap cawan cupcake dan aturkan kedalam loyang cupcakes..
6- bakar cupcake tadi sehingga kekuningga dibahagian atas atau bila dicucuk dengan lidi, tiada lagi adunan kek yang mentah melekat pada lidi...
7- bakar selama 20 ke 25 minit dan angkat kan cupcake keluar dari loyang dan sejukkan diatas radas besi...
Sejukkan cupcake di tahap suhu bilik sebelum paipkan frosting cream

Cara Penyediaan Butter Cream Frosting :
1- menggunakan mixer kacau butter ditahap sederhana ke laju selama 5 minit, kemudian berhenti untuk ratakan semua yang ditepi mangkuk mixer dalam sekali atau 2 kali....
2- perlahan kan tahap kelajuan mixer dan tambahkan gula aising sedikit demi sedikit dan bila semua dan nampak digaul rata, lajukan balik tahap kelajuan mixer...dari medium ke high
3- bila dah digaul rata, tambahkan vanilla exstract dan kacau dari medium ke high sehingga bertukar warna putih dan gebu ...
4- Simpan kan frosting ini ke dalam peti sejuk sehingga sedikit sejuk dan bolehlah diletakkan didalam beg paip, dan bolehlah paip kan diatas cupcake anda...
5- sedia dihidangkan..

RESEPI : BISKUT SARANG SEMUT

Biskut Sarang Semut


Bahan-Bahan :

-250 gm butter
-100 gm gula halus
-350 gm tepung gandum.....di ayak
-100 gm tepung jagung.......di ayak
-1 biji kuning telur
-1 s/teh esen vanilla
-Hiasan: -Sedikit coklat rice
                -Sedikit manik
                -secukupnya papercup kecil


Cara membuat :

1- Pukul kembang butter dan gula.
2- Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3- Masukkan tepung dan susu tepung yg dah diayak dan gaul rata.
4- Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam papercup.
    (Parutkan adunan samada menggunakan pemarut biasa atau pemarut khas)

Alatan Memarut Adunan

5- Taburkan coklat rice dan manik diatas adunan yang sudah diparut tadi
6- Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit).
7- Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

Senang dan mudah, sedap dimakan , lembut dan gebu...
Pilihan bernas untuk beraya From Miss Punai...
Selamat mencuba.....

RESEPI : BISKUT SUJI

Bahan-bahan :

-250 gm mentega
-100 gm tepung gandum
-2 biji kuning telur
-200 gm gula halus
-200 gm tepung suji
-50 gm tepung jagung
-50 gm gajus, ditumbuk
-1 camca teh esen vanila
-Sedikit garam dan buah ceri untuk hiasan

Cara Penyediaan :

1- Pukul mentega bersama gula hingga kembang gebu...
2- kemudian Masukkan kuning telur dan esen vanila dan Pukul lagi.
3- Sesudah pukul rata, masukkan semua jenis tepung dan gajus dan Gaul rata.
5- Apabila doh sudah digaul rata,Masukkan ke dalam peti sejuk selama 10 minit untuk keraskan sedikit doh...
6- Kemudian bulatkan-bulatkan adunan. Bubuh ceri di atasnya. Bakar hingga masak.
7- Apabila kuih bertukar menjadi warna putih kegebuan, sedia diangkat dan sejukkan dahulu sebelum disimpan didalam balang kedap udara...


Sekian resepi enak dari miss punai...
Selamat mencuba...