Bergedil Daging Kentang |
Bahan-Bahan :
-2 cawan daging kisar
-2 biji ubi kentang yang direbus dan di lecekkan
-1 labu bawang besar-ditumbuk separuh hancur lumat
-2 biji bawang merah-ditumbuk separuh hancur lumat
-3 ulas bawang putih-ditumbuk separuh hancur lumat
-3 biji kuning telur
-4 biji putih telur
-sedikit daun sadri dan daun bawang
-sedikit cili burung dihiris halus
-Garam, aji, black pepper powder , serbuk lada sulah(secukup rasa)
Cara Memasak :
1- gaulkan ubi kentang lecek bersama daging kisar, bawang besar, bwang putih dan bawang merah...
2- bile dah digaul rata, campurkan kuning telur ,daun sadri, daun bawang , cili burung dan bhan perasa.....
3- bile dah digaul rata..bentukkan adunan kebentuk bulat atau leper..dan ketepikan...
4- kacau telur putih dengan bahan perasa secukup rasa...
5- kemudian celupkan adunan berbentuk tadi kedalam telur dan sedia untuk digorengnkedalam minyak yang cukup panas..PERINGATAN....tahap besar api janggan terlalu besar..nnti daging x masuk..hanya masak dengan api sederhana besar...
6- goreng sehingga bertukar kuning keemasan..
7- Dan sedia dihidangkan....
Sedap dan enak dimakan begitu shja atau dimakan bersama nasi panas...
Istimewa Dari Dapur Memasak Miss Punai ♥
No comments:
Post a Comment